Spelmani och dopaminets roll

Alla gillar att vinna. Det är något av en självklarhet i livet. Varje gång vi vinner, oavsett om det är en liten vinst eller en stor, så känns det bra i kroppen. Det är dopaminet, en signalsubstans, som gör att det känns bra. Det är inte bara när vi ”vinner” som dopaminet utsöndras och du mår bra, det händer även i många andra fall som när du exempelvis sakta men säkert upplever att du blir bättre på något. Genom att få dig att må bra när du blir bättre på något kan hjärnan belöna dig och få dig att fortsätta med det du håller på med. När det kommer till spel är det många som får spelmani av lyckokänslorna. Om du tillämpar detta till spel och spelmani börjar en hel del pusselbitar att falla på plats.

Ett sätt som många casinospel håller kvar sina spelare på är genom att låta dig komma riktigt nära storvinsterna. Varje gång det börjar närma sig en storvinst kan du känna pirret i magen, känslan av att ”nu kanske det äntligen händer”. Oavsett om du vinner eller inte så har du redan känt känslorna, dopaminet har redan gjort sitt jobb om än inte till full effekt. Genom att fortsätta pumpa din kropp med denna känslostorm under lång tid lär du sakta men säkert upp kroppen att spel betyder bra känslor.

Spelmani smyger sig fram

Många som lider av olika spelmani berättar att de tog ett tag för de att inse att de hade just spelmani. Det logiska tänkandet kopplades bort när de kom till spelandet. När de ville må bra började spelandet, trots att de logiskt kanske visste att det inte alls var det bästa sättet att spendera tiden eller pengarna på. Personer med spelmani har sämre impulskontroll, kanske till stor del på grund av att kroppens belöningssystem blivit så starkt förankrat med spelandet. Denna spelmani syns även hos personer som har andra beteendeberoenden, som exempelvis shopping och hetsätning.

Spelmani är allvarligt och kan förstöra relationer